Virak ili Vrkuta

Kapi za sinuse
30/11/2018
Ulja
30/11/2018

Virak ili Vrkuta -najbolji zenski prijatelj

Virak biljne kapi posebno efikasno pomažu pri liječenju:

– fibroida i endometrioze
– pojačanog menstrualnog krvarenja
– kod menstrualnih grčeva praćenih bolovima
– kod Mioma
– polipa
– cisti
– upale jajnika
– benignih hiperplazija tkiva

Vrkuta biljne kapi djeluju i kao jetreni dekongestant, pojačavajući eliminaciju estrogena. Virak jača zidove materice, te zato osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj. Vrkuta biljne kapi pokazuju inhibitorni efekat na rast tumora.

Zahvaljujući visokom postotku tanina, vrkuta ima adstrigentno djelovanje (skuplja tkivo), zbog čega je posebno korisna za saniranje rana, ali i krvarenja koja su posljedica poremećaja u menstrualnom ciklusu. Obilje fitosterola preporučuje ga u terapiji hormonalnih problema kod žena – za ublažavanje tegoba menopauze, u slučaju neredovitog ciklusa, čak i neplodnosti, pritom je to jedno od rijetkih fitoterapijskih sredstava, čija se primjena savjetuje u trudnoći i nakon porođaja, jer jača zidove maternice Ovo važi za sve periode, osim za posljednje cetri sedmice trudnoće, jer može izazvati prijevremene kontrakcije!

Vrkuta sadrži dosta salicilne kiseline i odlično je sredstvo protiv upala, visoke temperature i groznice, poznata je i kao odličan lijek protiv dijareje, ali i izvanredan diuretik, pa se preporučuje u dijetama za mršavljenje.
Bogata je vitaminom C iflavonoidima, moćnim antioksidansima, koji jačaju imunitet i preveniraju veliki broj bolesti, a stari travari propisivali su je i u slučaju nesanice.

U nasoj ponudi mozete naci caj,tinkturu i kremu od vrkute. Sve informacije mozete dobiti u Centru Tradicionalne Alternativne Medicine ili na broj 033-241-243