PROVJERNI RECECEPTI- DOLME

Boranija
PROVJERENI RECEPTI- BORANIJA LJETNA HRANA
08/10/2017
ŠEJKOVI OD VOĆA I POVRĆA
08/10/2017
Dolme

Dolme

U Bosni nema ništa bez dolmi, bez obzira da li je Bajram ili ne. To su poznata bosanska jela koje ćete naći u svakom bosanskom restoranu i ašćinici.

Sastav :

  • luk,
  • male sitne paprike,
  • mlade tikvice i
  • mladi listovi vinove loze ili raštike

Luk se mora obariti i svaki listić luka izdvojiti,  paziti da ne pucaju u vodi. Dodati malo sirćeta jer se lakše razdvajaju. Isto tako raštan listove; prvo odstraniti debeli korijen i obariti. Nemojte prekuhati, barite samo 7 minuta.

Masa (fil):  500 g mljevenog mesa, jedan fildžan riže, 2 glavice crvenog luka, 3 čehna bijelog luka, peršuna, kopra, vegete i jedan mali paradajz.
Luk sitno nasjeckati ili izribati, propržiti na laganoj vatri da omekša i požuti. Dodati mljeveno meso, promiješati i malo propržiti pa dodati i ostale začine.

Nemojte prepržiti meso, samo malo pržite da promijeni boju i primi lijep miris začina. Nafilujte tikvice, luk i raštiku, poredajte u plitku veću šerpu, nalijte vode toliko da prekrije dolme. Neka se lagano krčka 15 do 20 minuta.  Možete ostaviti tako, pa da svako sebi stavlja preliv od pavlake, a možete napraviti i kuhani preliv. U zdjeli  pomiješate 50 ml mlake vode i jednu kašiku brašna i malo soli; prelijete dolme i pustite da kuhaju još 10 minuta da se sve sjedini.