Ljekovito bilje i recepti

Susret sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom
27/04/2018
Biološko djelovanje pčelinjih proizvoda – prof. dr. Behija Dukić
23/05/2018

Glog

Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.
Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce.

Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom. Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga
Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Breza

Ljekovitost breze i njezina upotreba raznovrsne su i opširne.
List breze jedan je od jačih prirodnih biljnih diuretika, pospješuje mokrenje 5-6 puta. List kao prirodni dezinficijens i detoksikant u obliku čajnog oparka (ne kuhati) liječi infekcije mokraćnih puteva, bolesti krvi (malokrvnosti, ateroskleroze), jetre i žuči, vodenu bolest, prostatu, gušteraču, zglobove, skorbut, ispadanje kose, kožu, celulit, prehlade, groznice, razne nametnike u crijevima. Diuretičko svojstvo breze od velikog je značaja u liječenju bolesti u kojima se nakuplja veća količina tekućine, većim i jačim izlučivanjem mokraće djelujemo i na pročišćavanje krvi i tkiva iz kojih se izlučuju voda i mokraćna kiselina. To je važno u liječenju gihta i reume, kod nakupljanja vode u trbušnoj duplji (ascites) koja se javlja kod ciroze jetre, kod šećerne bolesti u početnom stanju, kod jako otečenih nogu i bolnih otečenih zglobova, kod vode u plućima i u osrčju, kod teškoća u mokrenju. Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladih listova breze koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otekle i bolne zglobove, vodene otekline. Kupke od brezova lišća preporučuju se kod kožnih bolesti, kao što su kožne nečistoće, vlažni i suhi lišajevi, svrab, perut, masno vlasište.

List breze dodajemo i raznim čajnim mješavinama za liječenje ostalih lakših i težih bolesti. Pupoljke breze rabimo isto kao i list breze. Tinkturu od listova rabimo za liječenje groznice, pluća i grčeva.
Svježi sok breze u liječenju bolesti ima stoljetnu tradiciju. Upotrba svježeg soka breze preporučuje se za liječenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, mjehura, žutice, mokraćnih kanala, skorbuta, kožnih nečistoća, osipa, vodene bolesti, raznih rana, upale grla, sunčanih pjega, osipa, za jačanje cijelog organizma, za jačanje korijena kose, kod ispadanje kose, protiv peruti.
Koru breze koristimo za pripremu kupki za liječenje raznih kožnih nečistoća i bolesti kože, znojenja nogu, osipa, čireva. Čajni uvarak od kore breze koristimo za pranje i ispiranje raznih kožnih nečistoća, vlasišta kose, a za unutarnju upotrebu kod hroničnih bolesti kože, pluća, vodene bolesti i gihta. Za brzo odstranjivanje bradavica treba skuhati čaj od kore breze i namakati bradavice ili koru namočiti i staviti na bradavice.

Bokvica

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica djeluje kao antibiotik. Svježe iscijeđen sok se koristi za liječenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.
Blagotvorno djeluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za liječenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice liječi i hemoroide.
Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, svježi listovi treba da se isjeckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Ljekovitost vinove loze

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritis, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Lišće vinove loze koristi se i za liječenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscjetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želučane bolove.