CAJEVI ZA MALOKRVNOST I ANEMIJU

ČAJEVI ZA SMIRENJE
31/10/2018
U prijateljskoj posjeti Dubaija..
19/11/2018

Cajevi za malokrvnost i anemiju

Za liječenje malokrvnosti, kao pomoćno ljekovito sredstvo preporučuju se i efikasni narodni lijekovi iz prirode koji se pripremaju od različitog ljekovitog bilja.
Ono što je ovim preparatima zajedničko je da je neophodno da se uzimaju prije jela, a mogu da se slade jedino medom, najbolje šumskim.
Rezultati naučnih istraživanja potvrđuju, da je kopriva (Urtica dioica) jedan od najboljih lijekova za malokrvnost.
Naša narodna medicina za liječenje malokrvnosti preporučuje više vrsta lijekovitih biljaka i šumskih plodova.

Od drugih biljaka, upotrebljavaju se pupoljci i plod divlje ruže, petrovac, lincura, trava iva, korjen idjirota, sladić, plod oskoruše, hajdučka trava i niz drugih biljaka koje se, u ovoj ili onoj srazmjeri, miješaju sa ključnom biljkom, od koje počinju i sa kojom se završavaju svi recepti za liječenje anemije – sa njenim veličanstvom koprivom.

Prednosti koprive nad svim ostalim biljkama višestrane su i očigledne.
Praktično nema čovjeka koji ne bi mogao pouzdano da prepozna ovu biljku medju drugim biljkama, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog karakterističnog žarenja na dodir.
Kod osjetljivih osoba, ovo žarenje može da bude veoma bolno, pa i da izazove neželjene alergijske reakcije. Pri branju, te osobe morale bi da se zaštite odgovarajucim rukavicama.
Svi sastojci, koji izazivaju žarenje, pri termičkoj obradi razlažu se već na 70 celzijusovih stepeni.

Kopriva sadrži toliko korisnih sastojaka za poboljšanje krvne slike, da dodavanje drugih biljaka uistinu nije potrebno. Od svih biljaka na planeti, kopriva sadrži najviše gvoždja.

Isto tako, važna je činjenica da kopriva pomaže ne samo otklanjanju malokrvnosti, vec je veoma korisna i za ublažavanje i liječenje mnogih drugih oboljenja: šećerne bolesti, pijeska u bubrezima i bešici, proliva, edema, reumatskih oboljenja, suženja krvnih sudova, ekcema, glavobolje, oboljenja jetre, žuči, slezine, želudačnih grčeva i čireva…