BULIMIJA – slučaj iz prakse

JABUKOVO SIRĆE
08/10/2017
RECEPT ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA
08/10/2017

Amela Skender dolazi u Centar tradicionalne alternativne medicine u pratnji svoga oca i prijateljice Medine iz prodavnice zdrave hrane Organic shop na Markalama koja je i dala preporuku. Djevojka Amela je mlada, lijepa, mirna i  stidljiva djevojka koja me sa strahom promatra. Ja o njoj ne znam ništa. Nisam je ništa ni pitala. Jeste da je malo mršava, ali nije i jedina, mnoge djevojke  se čuvaju da ne bi dobile koji kilogram; uglavnom nije premršava.

Po završetku kompjuterske dijagnostike zaključak dijagnoze je glasio stres. Drugih nekih većih promjena na ćelijskom nivou nije bilo. Na pitanje odakle joj sav taj stres u nekom strahu je odgovarala da ne zna. Vodi miran porodični život, roditelji vode brigu o njoj. Na ocu se vidi zabrinutost.

Desio se neki incident u komšiluku koji je na nju ostavio traga. Od te traume je povraćala i nije se dobro osjećala. Slabije je jela jer nije imala apetit. Otišla je doktoru gdje živi i dobila lijekove za smirenje. Pošto je izgubila više kilograma primala je i infuziju jer njen organizam nije primao hranu. Poslije par infuzija i slabog oporavka doktorica iz Zenice, gdje inače živi i Amela Skender, šalje je psihijatru u Travnik, gdje joj 25.2.14. dr. U. Izudin daje terapiju i dijagnozu : Dg: Bulimio mentalis seu anorectica.

Prepisuje joj lijekove: Olandix,tbl.a 5mg 1/2+2+1/2 ,Velafax,tbl.a 57,5mg 1/4+0+1/4 do subote 01.03.14., a onda 1/2+0+1/2 Linata,tab.a 10 mg po potrebi. Po potrebi zbog nesanice uzeti besendina i metklopromida. Preporuka izbjegavati posjete hitnoj  i alternativnoj medicini.

Našla sam se malo u dilemi sa tim što vidim i onim što čitam. Teško je u takvim slučajevima donijeti odluku i bilo šta reći. Amela je djelovala normalno, normalno je razgovarala i nije mi ličila na nekoga ko ima anoreksiju niti na nekoga ko je mentalno poremećen. Njen otac i prijateljica koja je došla sa njom bili su saglasni da ostane kod Medine u Sarajevu i dolazi na terapije.

Na terapije je dolazila redovno. Dovodila je njena drugarica Medina koja je čekala da ona završi sa terapijom. Sve je izgledalo u najboljem redu, vratio joj se osmijeh na lice. Pratila sam njeno ponašanje, razgovarala sa njom. Dolazila je na terapije kada je dolazila i mlada Selma Smajiš tako da su se sprijateljile i dolazile zajedno. Ponekad je Medina morala da radi pa je Amela dolazila sama.
Povraćanje se u potpunosti smanjilo i svelo se na jednom nedjeljno. Poslije 10 dana je skroz prestalo i Amela je počela da jede i da dobija na kilaži. Koristila je naš med za imunitet i matičnu mliječ od pčela koju Medinin otac priprema pošto se bavi pčelama.

Prvi mjesec Amela je dobila 2 kilograma. Nije išla ljekaru na kontrolu i odlično se osjećala. Nakon 26 terapija uradila sam joj kontrolu, njeni nalazi su bili mnogo bolji. Osjećala se odlično, puna snage i volje za životom i dobila je još jedan kilogram. Na terapije je dolazila oko 2 mjeseca. Na kraju terapije zaželila sam joj da uvijek ostane tako i da bude zdrava; da se ne nervira oko tuđih problema. Amela mi je rekla: “Čim sam počela dolaziti kod vas prestala sam piti tablete jer mi je od njih bila još veća muka. Odlično sam se osjećala bez njih.”
Nagovijestila je da joj je došao momak koji radi u inostranstvu i da se vjerila.  To su bile divne vijesti. Mlada Amela koja je lijepa i relativno zdrava odlučila je da počne da radi i da ostane zauvijek zdrava.

Ne znam šta se desilo kod ove mlade djevojke koja je toliko mila; koja nije gurala prst usta da bi povratila i očuvala liniju. Isčitavala sam i proučavala bolest  bulimije i zvala svoje koleginice koje su ljekari da čujem njihovo stručno mišljenje.

Znamo da su to pametne osobe, ali zbog ljepote i vitke linije su u stanju sve učiniti.

Meni ovo nije izgledalo tako. Ova djevojka je bila sretna kada je dobila 3 kg, a sumnju da ne griješim razbila mi je vlasnica prodavnice zdrave hrane Organic Shopa koji se nalazi na Markalama Medina koja je i preporučila.

piše: Branislava Rakonjac, informoterepeutkinja