Masaža lica

Svaka stvar ima svoju prošlost pa tako i naša kozmetika. Ona postooji dugo skoro koliko i čovjek. Prvi arheološki pokazi govore da su Egipćanke i Feničanke korisitle kozmetiku. To su bile razne sjene za oči, ugljeni, prepečeni bademi, pepeo. Obično su glavni sastojci bili bakar i olovo koje je otrovno, ali se u to vrijeme nije znalo za to. Kleopatra je bila među prvim protivnicima starenja i bora na licu. Antički narodi, Grci i Rimljani su kult ljepote preuzeli od Egipćana. Zbog loših hemijskih sredstava koje su u to vrijeme koristili rano su umirali , bili bolesni i kosa im je otpadala. Zabog toga su se u to vrijeme pravile perike koje u nosili skoro svi vladari. Rumenila za lica su se pravila od krede, olova i brašna. U srednjem vijeku prvi put se pojavljuje čupanje obrva i kozmetičko ogledalce. Nekoliko stoljeća su se dame borile da imaju svijetlu put i smao žene koje su radile u polu su imale tamnu put. Glavi centri tadašnje kozmetike su bili Francuska i Italija i to Aqua Toffana koje je dobola ime po modnoj kreatorici Toffani. Uprskos svemu i tada je kozmetika sadržavala otrovni arsen.

U 19. vijeku kozmetika se uglavnom pravila od korova, cvijeća, vode, voća i eteričnih ulja.

U viktorijansko doba šminku su uglavnom koristile kurtizane i glumice.

Kozmetika 20. Vijeka

1910. godine nastaje kozmetički bum kad je T. L. Williams napravio prvu masku koju je nazvao po svojoj sestri Mabel ( Maybelline), a kasnije nastaju Maxfacotor, Helena Rubinstein, Elizabeth Arden, le L'Oreal koji ubrzo postaju dostupni na svim tržištima.

1907. godine je proizvedena prva umjetna boja za kosu.

1910. godine je proizvedena prva maska za kosu

1915. godine je proizveden prvi ruž u stiku

1916. godine su proizvedene prve umjetne trepavice

1917. godine je proizveden prvi lak za nokte

Beauty RF – prenosni radiotalasni uređaj

Prvo se izvrši dezinfekcijski postupak koji se provodi u cilju uništavanja i odstranjivanja zaraznih klica i drugih mikroorganizama na površini kože. Dezinfekcija se vrši tamponima vate natopljenim u jedan od dezinfekcidnih rastvora 60 – 70 % alkohola ili borne vode, hidrogen peroksida ili rastvora asepsola. Može i prirodni način čišćenja peršunovom vodicom sa dodatkom par kapi limuna pošto se na taj način koža dobro očisti. Takvu kožu lica pripremamo za dubinsko čišćenje. Lice se namaže hranjivom kremom i pusti da odstoji par minuta. Onda ga obrišemo i nanaesemo ultra zvučni gel. Poslije toga se primjenjuje aparat Beauty RF koji za 30 do 40 minuta napravi čudo od Vašeg lica. Izgledaćete mlađi za 3 do 5 godina, vaše se lice zategne i bore nestanu. To je potpuno neškodljiv aparat koji ne nanosi štetne supstance nego radi potpuno prirodno. Beauty RF prenosni radiotalasni uređaj kombinuje patentirani biopolarni RF sa Led ( plava, ljubičasta i crvena svjetlost) čime se postižu izvanredni rezultati zatezanja i podmlađivanja kože.

Princip rada:

Prodiranje patentirane RF tehnologije u dermis dovodi do kontrahovanja vlakana kolagena i regeneracije proteina kolagena na duže staze što dovodi do smanjenja pora, zatezanja kože i smirenja akni kao i zatezanja bora oko očiju i čvršće kože.

Crvena svjetlost.

Sa određenim talasnim dužinama i zagrijavanjem djeluje na kožu stimulativno. Primjenjuje se za njegu stare i uvele kože sa slabim krvotokom kao i kod masne i aknozne kože. Kada se radi tretman vide se valovi koji postepeno nakon terapije nestaju.

Ljubičasta svjetlost:

To su velike talasne dužine koje stimulišu stvaranje pigmenata melanina. Zateže kožu i suši je, djeluje baktericiozno i ubija klice. Nejčešće s ekoristi poslije crvene svjetlosti pogotovo kod masne kože i akni izazavanih infekcijom.

Plava svjetlost

Djeluje umirujuće i primjenjuje se za njegu kože sa popucanim kapilarima iritirane alergične i suhe kože koja je osjetljiva i puna akni i čvorića.