ČAJEVI ZA SMIRENJE

Obavještenje
16/10/2018
CAJEVI ZA MALOKRVNOST I ANEMIJU
31/10/2018

Čajevi za smirenje

Bilo da vas muči nervoza, nesanica, nervna napetost, anksioznost ili depresija,cajevi za smirenje su preporučljiva alternativa lijekovima koji obično izazivaju zavisnost.
Najbolji izbor za smirenje živaca, opuštanje i bolje spavanje su lijekovite biljke kao što su matičnjak, valerijana, lavanda, kantarion i majčina dušica.

Matičnjak sadrži etarsko ulje poznato po dejstvu u smirivanju napetih nerava. Matičnjak se koristi u vidu čaja, sam ili u mješavinama sa drugim ljekovitim biljem. Napravite čaj tako što ćete kašiku listova matičnjaka staviti u posudu sa dva dl ključale vode.

Majčina dušica je u sastavu mnogih lijekova i preparata upravo zbog blagotvornog dejstva na nervni sistem. Ublažava napetost, i poboljšava kvalitet sna. Ova biljka u svom sastavu ima tanine i etarsko ulje.
Čaj od majčine dušice pravi se uobičajeno – kašiku čaja stavite u dva dl ključale vode i kada odstoji dvadesetak minuta i procjedite.

Kantarion je ljekovita biljka od koje se proizvode razne tinkture, ulja, ekstrakti i čajevi. Ovi prirodni preparati smanjuju depresiju, nesanicu i strahove. Kantarion ne stvara zavisnost a sadrži jako važne supstance kao što su tanin, hipericin, smola, antocijan, etarska ulja i azulen.
Čaj od kantariona najbolje je piti ujutru prije doručka i uveče prije spavanja. Čaj se pije lagano, a pravi se od jedne kašike suvih cvjetova kantariona koju ćete preliti šoljom ključale vode. Čja treba da odstoji svega 5 minuta.

Lavanda je dugo poznata po svom lekovitom svojstvu jer ima jako umirujuće dejstvo. Čaj od lavande preporučljiv je pri lečenju oboljenja nervnog sistema. Dve kašike suvih cvetova lavande prelijte jednim litrom vrele vode i ostavite da odstoji svega tri minuta. Ako Vam prija miris lavande, nabavite etarsko ulje lavande koje će isparavati u prostoriji gde boravite i tako delovati umirujuće.

Valerijana se stotinama godina koristi za smanjenje nervnih tegoba, a čaj se može praviti samo od valerijane ili u kombinaciji sa drugim lijekovitim biljem. Koriste se čaj i tinktura od valerijane. Ako je potrebno da zadržite koncentraciju, a da pritom smanjite nervozu, nemojte da pretjerate sa valerijanom. Nije poželjno da preparate od ove biljke uzimate 2 sata prije vožnje ili prije upravljanja odredjenim mašinama.
Valerijana je takodje preporučljiv biljni lijek za bolne menstruacije i valunge kod žena u menopauzi. Valerijanu sadrže brojni lijekovi za smirenje u vidu tableta ili kapsula.

Lipa – čaj od lipe je odlično blago opuštajuće sredstvo za miran san i protiv nesanice.

Kamilica je lijekovita biljka koje opušta cijelo tijelo i sva tkiva. Jače doze čaja ovog čaja pomažu kod stomačnih grčeva i nesanice. Kamilica je čest sastojak u mješavinama čajeva za smirenje.

Origano – iako je začin on je kao čaj odlično sredstvo za nesanicu i napetost i stres. Moze da uspava ,ako se uzima u jačim dozama, dok u manjim dozama djeluje stimulativno.

Verem trava ili divlji bosiljak djeluje na anaksioznost i depresiju. Rastjeruje mračne misli i podstiče optimizam.

Žalfija je mediteranska biljka sa jakim dejstvom po pitanju smirivanja lupanja srca, grčeva crijeva ali i kod visoke temperature. Ne smije se koristiti u velikim dozama. Čaj od žalfije se kuva u vodi oko 20 minuta. Morate se konsultovati sa ljekarom,ako želite da koristite čaj od žalfije jer može da ošteti funkcije jetre.

Zova je biljka koja generalno smiruje i opušta, ali i podstiče znojenje. Blaga i bezbjedna biljka dužom i redovnom upotrebom u vidu čaja , smiruje mišićne grčeve i nervozu srca. Pritom je odlična za pluća.

Hmelj – uspavljuje i opušta pa se zato nalazi u mnogim prepratima protiv nesanice.

Jagorčevina je biljka koja , osim što je odlično sredstvo kod iskašljavanja i grčeva pluća može i da smiri, ali uz obavezno konsultovanje sa ljekarima.

Paprena nana ili divlja menta u većim dozama i u jačoj koncentraciji može da uspava i blago omami. Opušta mišiće.